SP v Egiptu kot (samo)promocija diktature?

V priznanem slovenskem časniku DELO so se razgovorili o svetovnem prvenstvu v Egiptu v povezavi z diktaturo, ki vlada v državi. Včeraj se je prav v Egiptu pričelo 27. svetovno prvenstvo. Na prvi tekmi je Egipt z 35:29 ugnal Čilence in prvenstvo otvoril z zmago.


Dvorane na SP bodo zaradi strogih ukrepov in omejitev za navijače zaprte, prireditelji pa o odpovedi prvenstva niso razmišljali. SP v Egiptu je nastopil ravno v času Egipčani in Egipčanke, ki so na kairskem trgu Tahrir za svobodo tvegali svoja življenja, obeležili deseto obletnico arabske pomladi. Ta je za trenutek odprla prostor svobode, ki pa ga je egiptovska vojska, država v državi, ki ima pomembno vlogo tudi pri organizaciji rokometnega prvenstva, grobo zaprla.

V Egiptu vladajo slabe razmere. Po vladavini Hosnija Mubaraka je na oblast prišel Abdel Fatah al Sisi, ob prevzemu slednjega pa so se razmere v državu še poslabšale. Egipt velja za eno izmed najbolj trdnih diktator v regiji. SP v Egiptu so tamkajšnje oblasti vzele skrajno resno. Vodilni egiptovski politiki s predsednikom Sisijem na čelu niti za trenutek niso pomislili, da bi zanje nadvse prestižno prvenstvo, katerega organizaciji poveljuje kar predsednik vlade Mostafa Madbouli, zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. Nasprotno. S pomočjo izjemno vplivnega predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe, ki prihaja prav iz Egipta, so celo dosegli, da bi tekme v omejenem številu (petinska zasedenost dvoran) lahko spremljali tudi gledalci.

Le štiri dni pred začetkom SP pa so pristojni organi sprejeli odločitev, da na prvenstvu ne bodo prisotni navijači: “Država je ugodila želji sindikata evropskih rokometašev,” je v torek izjavil vodja prireditvenega odbora prvenstva in predsednik Egiptovske rokometne zveze Hešam Nasr.

V Egiptu, kjer so leta 2019 izvedli afriški pokal narodov in afriško prvenstvo do 23 let v nogometu, sicer že od 29. decembra veljajo poostreni varnostni ukrepi. In to ne zaradi pandemije, pač pa zavoljo v uvodu omenjene desetletnice množičnih protestov, ki so pretresli regijo in svet. Vladajoča vojaška hunta, ki je pred desetletjem spretno izkoristila naivnost protestnikov in dobesedno okupirala izpraznjen prostor svobode, niti slučajno ne bo dopustila, da se kaj takega ponovi. V režimu popolnoma podrejenih egiptovskih medijih, ki sicer vnaprej slavijo organizacijo svetovnega rokometnega prvenstva, o obletnici revolucije in morebitnem novem valu protestov ni mogoče najti niti besede.

Vir: DELO

FOTO: IHF

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja