Skandinavski derbi bo določil velikega zmagovalca

Nocoj ob 17:30 nas čaka veliki finale 27. svetovnega prvenstva v rokometu za moške. Nasproti si bosta stali ekipi Danske in Švedske. Ekipi sta se nazadnje pomerili pred dobrima dvema letoma. Tudi takrat na svetovnem prvenstvu, le da je bila tekma na sporedu v glavnem delu tekmovanja. Tekmo so z rezultatom 30:26 dobili Danci. Sicer pa so se v zadnjih desetih letih Danci in Švedi srečali na enajstih medsebojnih tekmah. Na šestih od enajstih tekem so se zmage veselili Danci, dvakrat so bili uspešni Švedi, trikrat pa sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca. Statistika je torej na strani Danske, a na tako pomembnih obračunih se na statistiko ne gre zanašati. Na tako pomembni tekmi je namreč veliko dejavnikov, ki vplivajo na celotno srečanje.


Danci so do finala prišli brez poraza. V skupinskem delu so brez večjih težav opravili z reprezentancami Bahrajna, Vzhodnega Konga in Argentine. Prav veliko dela niso imeli niti v drugem delu tekmovanja. Tam so bili boljši od Katarja, Japonske in pa Hrvaške. Na prvo visoko oviro so naleteli šele v četrtfinalu. Tam so se srečali z gostitelji Egipčani in jih premagali šele po streljanju sedemmetrovk. V polfinalu pa so preskočili še aktualne evropske prvake Špance. Na zadnjih dveh tekmah pa so se predvsem v zaključku tekem Danci igrali z ognjem, saj so bili pred dvema lepima zmagama, a so bili v zaključkih tekem skoraj ob le te.

Za Dance bo to peti nastop v velikem finalu svetovnega prvenstva. V svoji zbirki imajo en naslov izpred dveh let, ki ga bodo nocoj branili, tri druga mesta (1967, 2011 in 2013) in pa eno tretje mesto (2007). V kolikor bi Danska ubranila naslov bi postala četrta reprezentanca, ki bi se lahko pohvalila s tem dosežkom. To je pred tem uspelo Švedski ( leta 1954 in 1958), Romuniji (leta 1961 in 1964 ter 1970 in 1974) in pa Franciji (leta 2009 in 2011 ter 2015 in 2017).

Švedi so do finala prišli s šestimi zmagami in dvema neodločenima rezultatoma. V skupinskem delu so brez težav premagali Severno Makedonijo in Čile, več težav so imeli z gostitelji Egipčani. V drugem delu so najprej zabeležili dve neodločena rezultata z Belorusijo in Slovenijo nato pa so še deklasirali Ruse. V četrtfinalu jih je čakal dvoboj s Katarci s katerimi niso imeli pretežkega dela. V polfinalu pa so za marsikoga nepričakovano premagali Francoze.

To pa bo tudi prvo finalno srečanje med Dansko in Švedsko na velikih tekmovanjih. Čeprav sta reprezentanci odigrali že kar nekaj medsebojnih tekem se v velikem finalu velikega tekmovanja še nista srečali. Katera reprezentanca bo uspešnejša si oglejte ob 17:30.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja