Ruska rokometna zveza prizemljila Slovence

Ob 18. uri se je za Slovence svetovno prvenstvo pričelo zares. Potem, ko so v četrtek v prvem krogu povsem razbili reprezentanco Južne Koreje, so tokrat igrali z Rusi, ki na tem prvenstvu nastopajo pod imenom Ekipa ruske rokometne zveze. Slovenija je v tekmo vstopila v vlogi favorita, a tega statusa ni upravičila, saj so bili Rusi precej prepričljivejši in so slavili z 31-25.


Selektor Ljubomir Vranješ je tekmo otvoril s postavo Klemen Ferlin, Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek, Darko Cingesar in Blaž Janc. Kapetan Dolenec je, podobno kot včeraj Blaž Janc, zabil prve tri gole za reprezentanco Slovenije, v 5. minuti je tudi uspešno izvedel sedemmetrovko. Čeprav so imeli Slovenci v uvodnih minutah pobudo, pa so Rusi brez večjih težav lovili slovensko reprezentanco. Prvič so povedli v 12. minuti, ko je protinapad uspešno izvedel Aleksander Kotov (5-4), minuto kasneje pa je isti igralec Ekipo ruske rokometne zveze popeljal do dveh zadetkov prednosti. Od tega trenutka dalje so bili Rusi tisti, ki so narekovali tempo in postopoma ušli na tri zadetke razlike, potem ko je Aleksander Kudinov zadel za 11-8. Takšno prednost so Rusi zadržali do polčasa, ko je semafor kazal 16-13 in varovance Ljubomirja Vranješa je čakala težka naloga v drugem delu tekme.

Mučenje Slovenije v drugem polčasu

Slovenci tudi ob uvodu v drugi polčas niso našli svoje igre. Vranješ je moral že v peti minuti nadaljevanja pri rezultatu 19-15 vzeti minuto odmora, saj naši niso našli rešitve proti gibljivi ruski obrambi, ki je igrala v sistemu 6-0. Še naprej je bil razpoložen tudi ruski vratar Viktor Kireyev. V 39. minuti je Sergei Mark Kosorotov poskrbel za najvišjo prednost Rusov, ko je s strelom iz tal poskrbel za vodstvo s +6 (21-15), po zapravljenem protinapadu nekaj sekund kasneje pa je ruska prednost znašala že 23-16 in Vranješ je moral znova posredovati, že z drugo minuto odmora.

Slovenija je imela v 47. minuti priložnost, da se približa na 4 gole zaostanka, a jim jo je znova zagodel vratar Kiereyev. Najprej je ubranil Gajićevo sedemmetrovko, nato pa iz neposredne bližine blokiral še Gajićev drugi poskus, ko je poskušal zadeti iz odbitka. Ruski vratar je bil v tem trenutku že pri 12 obrambah, torej štirih več kot sta jih zbrala oba slovenska vratarja skupaj!

Kljub slabemu psihološkemu momentu pa je v 53. minuti posijal žarek upanja za slovensko reprezentanco. Staš Skube, ki je precej poživil slovensko igro, je še drugič prestregel rusko podajo in uspešno zadel na prazen gol in znižal na 3 gole zaostanka (28-25). Če  je Skubetov gol še obudil nekaj upanja, pa Sloveniji manj kot na 3 gole zaostanka ni uspelo priti. Rusi so z dvema goloma Dmitrija Kiseleva znova ušli na lagodno prednost petih zadetkov (30-25) in Slovencem je zmanjkalo časa in naboja, da bi se vrnili v srečanje.

Slovenija se bo v ponedeljek za zaključek skupinskega dela pomerila še z Belorusijo.

SLOVENIJA : RUSIJA 25 : 31

Dolenec 6, Gajić 5, Mačkovšek 3, Skube 3, Bombač 2, Janc 2, Gaber 2, Ovniček 1, Blagotinšek 1

Foto: Egypt 2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja