Od ležanja na kavču do ustvarjanja čudežev v Egiptu

Za švicarskega reprezentanta je bil letošnji SP v Egiptu prav poseben. Andy Schmid, eden najboljših organizaterjev igre v evropskem in svetovnem rokometu, je bil siguren, da nikoli ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu.


Leta 2020 je zvezdnik Rhein-Neckar Löwna po 14-letni odsotnosti popeljal Švico na EHF EURO in končno, leta 2021, je 37-letnik zbral svoj prvi nastop na svetovnem odru. Lani je na EHF EURO 2020 na tekmi s Poljsko dosegel 15 golov, Švica pa je slavila s 31:24. Čeprav se Švicarji niso uvrstili v glavni del tekmovanja, je bila ta zmaga vredna zlata, saj so EP končali na 16. mestu.

Zaradi razmer COVID-19 je morala Češka odpovedati udeležbo na svetovnem prvenstvu v Egiptu, Čehe so nadomestili Severni Makdeonci. Nato so bile izključene še ZDA in švicarska stran je bila naslednja na čakalnem seznamu.

“Bila je povsem nadrealistična situacija. V času koronavirusa naj bi doma opravljal vlogo učitelja mojih dveh otrok, saj imamo v Nemčiji zaradi koronavirusa šolanje od doma. Potem pa sem prejel telefonski klic, opral sem opremo in spakiral torbo,” je o šoku ob vpoklicu na SP za EHF dejal Andy Schmid.

“47 ur kasneje sem bil del svetovnega prvenstva. Nikoli nisem razmišljal, da ne bi odpotoval v Egipt, saj sem vedel, da je to morda zadnja priložnost v mojem življenju, da igram na svetovnem prvenstvu,” dodaja Schmid.

Z letala in naprej do zmage

Zaradi snega na letališču v Zürichu je polet v Egipt zamujal dve uri. Švicarska ekipa pred prvo tekmo niti ni imela možnosti prijave v ekipnem hotelu, ampak je šla takoj po začetnih testih COVID v igralno dvorano.

Schmid je zadel sedemkrat, Švica pa je na svoji prvi tekmi svetovnega prvenstva po letu 1995 proti sosedom Avstrijcem dosegla nepričakovano zmago z 28:25.

Švica se je prebila v glavni del SP, tam premagala Islandijo in Alžirijo in znova zasedla 16. mesto. Schmid je dosegel 44 golov in zasedel šesto mesto na lestvici najboljših strelcev, tik pod MVP turnirja Mikkelom Hansenom.

“Dosegli smo nekaj čudežev – za nas, igralce, za celoten rokomet v Švici. Uspeli smo razveseliti ljudi doma in imeli smo neverjetnih 12 dni v Egiptu,” je ob koncu pustolovščine do piramid dejal Schmid.

“Tam smo se tako odlično odrezali, mi in predvsem naš trener Michael Suter. Skupaj z njim in strokovnim štabom smo se v zadnjem letu odlično odrezali za izboljšanje rokometa v Švici. Prejeli smo toliko objav in všečkov z vsega sveta, preprosto neverjetno, kako ogromno se je to zanimanje povečalo za našo malo rokometno skupnost v Švici. V naši ekipi smo imeli fantastično vzdušje, vsi so bili predani uspehu v Egiptu,” je o SP zaključil 37-letni Švicar.

FOTO: Egypt 2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja