Landin popeljal Dansko do ubranitve naslova svetovnih prvakov

Pred nami je bilo še zadnje dejanje 27. svetovnega prvenstva v rokometu za moške. Finalna tekma, kjer sta si nasproti stala Danska in Švedska. Skandinavski derbi za konec zelo čudnega prvenstva v marsikaterem pogledu. Je bil pa to prvi obračun teh dveh reprezentanc v finalu na velikih tekmovanjih. Pred finalom je bila že izpeljana tekma za tretje mesto kjer so z rezultatom 35:29 Španci premagali Francoze in se tako veselili bronastega odličja.


Pričakovali smo hiter in izenačen finale, saj obe ekipi gojita hitro igro predvsem z hitrim izvajanjem sredine po prejetem zadetku. Danski trener Nikolaj Jacobsen tekme tokrat ni začel brez vratarja kakor smo bili tega vajeni na preteklih tekmah. V uvodnih minutah smo videli veliko menjavanja v vodstvu. Jasno je bilo, da bodo na tekmi odločale malenkosti. V 17. minuti so Danci kot prvi na tekmi povedli z dvema zadetkoma prednosti (8:6). A Švedi se niso predali in po dvominutni kazni pri rokometaših Danske hitro ujeli rezultatski priključek. V 25. minuti pa so po treh zaporednih zadetkih prvič na tekmi z dvema zadetkom povedli tudi Švedi (10:12). V zadnje tri minute prvega dela igre so Danci vstopili z dvema igralcema več in dvema goloma zaostanka (11:13). V prvem napadu tega niso izkoristili, a na njihovo srečo jih ta napaka tudi tokrat ni stala preveč Z dobro igro v obrambi in ukradeno žogo so popravili situacijo in z zadetkom preko celotnega igrišča znižali le na gol zaostanka. V zadnjem napadu Dancev v prvem polčasu pa je izenačenje s izjemnimi strelom iz tal poskrbel Nikolaj Nielsen, ki je zadel zgornji desni kot gola Andreasa Palicke. Zadnji napad v prvem delu je sicer pripadel Švedom, a je strel Jima Gottfridssona končal v vratnici. Ekipi sta tako na odmor odšli ob rezultatu 13:13.

Izenačena tekma pa se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. Reprezentanci sta se veliko menjavali v vodstvu, nobena pa si ni uspelo priigrati omembe večje prednosti. Švedi so večino napadov speljali z lepim viškom na eno izmed kril, medtem ko so Danci veliko stavili na svojega zvezdnika Mikkela Hansna, ki je napad zaključil sam ali pa našel najboljšo rešitev za svojo reprezentanco. V 46. minuti pa je bila Danska prednost po četrtem zaporednem zadetku Jacoba Holma, ki je poživili igro svoje reprezentance v drugem polčasu, ponovno +2 (22:20). Danci so v nadaljevanju povedli tudi s tremi zadetki (23:20) nato pa so v nadaljevanju držali prednost dveh zadetkov. Za to se lahko zahvalijo tudi svojemu vratarju Niklasu Landinu, ki je v najpomembnejših trenutkih srečanja, ko Danska obramba ni zdržala ubranil nekaj izjemno pomembnih strelov. V zadnjih dobrih štirih minutah so Švedi ob zaostanku s 25:22, zaigrali brez vratarja in s sedmimi igralci v polju. Ko se je že zdelo, da je to zadetek v polno Švedov in bi z uspešno izvedeno sedemmetrovko prišli le še na gol zaostanka pa se je ponovno pojavil izjemni Landin, ki je zbral neverjetnih 15 obramb. Danci so se tako z zmago 26:24 veselili ubranitve naslova svetovnih prvakov. Tako so postali četrta reprezentanca, ki jim je uspel tak podvig.

DANSKA : ŠVEDSKA 26:24 (13:13)
Hansen 7 ; Wanne 5

FOTO: IHF

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja