Katar s “skromnimi cilji”

Kvalifikacije na SP: Zmagovalec AHF Azijskega prvenstva 2020


Nastopi na SP: Sedmi nastop, najboljši rezultat 2. mesto (2015)

Glavni trener: Valero Rivera López (ESP)

Vzdevek ekipe: The Maroons

Na svetovnem prvenstvu IHF za moške 2015 se je Katar uveljavil v rokometnem svetu. Srebrna medalja, ki so jo prejeli na domačih tleh – v finalu so izgubili s Francijo 22:25 – jim je postavila visoko letvico na naslednjih mednarodnih tekmovanjih.

Še vedno pod vodstvom legendarnega trenerja Španca Valera Rivere, so se na SP v Franciji 2017 uvrstili med osem najboljših ekip – že drugič v zgodovini. Dve leti kasneje v Nemčiji in na Danskem 2019 se jim ni uspelo prebiti v glavni krog in morali so se zadovoljiti s 13. mestom.

Lani januarja so na azijskem prvenstvu AHF za moške v Kuvajtu četrtič zapored osvojili zlato medaljo. Na prvenstvu so Katarci zabeležili popoln niz sedmih zmag na sedmih tekmah, kar kaže na prevlado Katarja na območju Azije. V polfinalu je Katar premagal Bahrajn z rezultatom 28:24 in se maščeval za poraz, ki ga je leta 2019 doživel v istem krogu na azijskem kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre.

Katar je zrela ekipa z veliko uglednimi športniki. Veteranski vratar Danijel Šarić je nedvomno eden izmed njih. 43-letni igralec Al Duhaila, eden od zvezdnikov v podvigu Katarja 2015, je na SP 2019 imel 31-odstotni izkupiček obramb.

“Z večino igralcev smo trenirali od sredine novembra,” komentira Valero Rivera. “COVID-19 bo določil, ali lahko igramo prijateljske tekme ali turnirje.”

Za Katar bo skupina C zelo težka. Varovanci Velara Rivere se bodo srečali z aktualnim evropskim podprvakom Hrvaško, Japonsko in Angolo. Prav proti slednjima so katarci izgubili v prvem delu SP v Nemčiji in na Danskem. Rivera in druščina ciljajo na uvrstitev med najboljših 8 reprezentanc sveta.

One thought on “Katar s “skromnimi cilji”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja