Jasno in glasno: To je velik neuspeh!

Slovenska rokometna reprezentanca je iz svetovnega prvenstva izpadla še pred četrtfinalom. Nihče ne more zbežati pred dejstvom, da je to neuspeh. Lahko bi celo uporabili še hujšo besedo, kot je neuspeh, a se bomo prilagodili novinarski javnosti, ki je bila v večini primerov po včerajšnji tekmi zelo politično korektna. Ah ne, to je bil zgolj sarkazem, ne bomo! Mi smo tu, da povemo, kar je treba – vedno. Ko bo treba hvaliti, smo prvi v vrsti za pohvale. A ko je treba grajati, bomo nalili čistega vina. SP 2021 je za Slovenijo katastrofa.


Tekma proti Egiptu je bila zgolj kaplja čez rob, kljub temu, da je slovenska reprezentanca pokazala do sedaj najboljšo predstavo na letošnjem svetovnem prvenstvu. Kar malo zaskrbljujoče je, da neodločen izid označimo kot najboljšo predstavo, a žal, takšna je bila realnost čete Ljubomirja Vranješa na SP. Spomnimo stavka selektorja pred prvenstvom: “Mi gremo po zlato medaljo.” Vsak tega mogoče ni verjel, ampak velika večina strokovnjakov pa se je strinjala, da mora Slovenija priti v boj za medalje. Poglejmo zakaj …

SLIKA PRED PRVENSTVOM

Zarabec, Janc, Dolenec, Makuc in Blagotinšek so udeleženci Final 4 Lige prvakov, ki so sodelovali v januarski reprezentančni akciji. Poleg njih je na omenjenem turnirju najboljših klubskih ekip igral tudi Gašper Marguč, ki ga ni bilo v reprezentanci, saj je konkurenca na desnem krilu res izjemna. Na poziciji vratarja so bili najprej v Egiptu Ferlin, Kastelic (op. a. po nevšečnostih s COVID zapustil Egipt) in Vujović, kasneje se je pridružil še Lesjak. Imena, ki so upravičila svoj sloves in tudi dosegla pričakovanja.

Levo krilo: Cingesar, Mazej, Kodrin. Darko Cingesar igra pri Urošu Zormanu v Trebnjem, Tadej Mazej pa je mladi up slovenskega rokometa. Predvsem Cingesar je v preteklosti velikokrat dokazal, da je njegov strel iz krila zelo težko obraniti. Tudi Tilen Kodrin je eden izmed fantov, ki znajo zadeti. Ima izkušnje iz Lige prvakov in igra za trenutno najboljši slovenski klub.

Levi zunanji: Mačkovšek, Henigman. Tako Borut Mačkovšek kot Nik Henigman sta v dani situaciji najboljša izbira za selektorja na položaju levega zunanjega. Ko je njun dan, se ju ne da ustaviti.

Srednji zunanji: Zarabec, Skube, Bombač, Makuc, Ovniček. Pet fantov, ki igrajo v najboljših klubih na svetu in v Evropi. Kombinacija hitrosti, hitrosti in še trikrat hitrosti.

Desni zunanji: Dolenec, Cehte. Dolenec igra v Barceloni, Cehte v nemški Bundesligi pri Hannovru. Tu ni treba kaj dodati. To je tako, kot da bi imela slovenska nogometna reprezentanca poleg Iličića še Ronalda ali Messija.

Desno krilo: Gajić, Janc. Mlajši igra v Barceloni in je pri svojih strelih izjemno zanesljiv, poleg tega se ga lahko brez skrbi uporabi tudi na desnem zunanjem. Gajić pa igra v Franciji pri Limognesu, kjer je letos v izredni strelski formi, zato je bila poteza o vpoklicu Gajića v reprezentanco popolnoma na mestu.

Krožni napadalec: Blagotinšek, Suholežnik, Gaber. Vsi trije izjemni obrambni specialisti. Blaž Blagotinšek je bil celo že nekajkrat izbran za najboljšega obrambnega igralca v Evropi.

Napoved pred prvenstvom: boj za medalje.

SLIKA MED/PO PRVENSTVU

Bleda. In še enkrat bleda. Pa vnovič bleda. Nato zmaga proti Severni Makedoniji, ki je pustila mešane občutke, kot tudi neodločen rezultat proti Švedski. Slovenija na šestih tekmah ni sestavila predstave, s katero bi lahko bili zadovoljni. Ko potegnemo črto, je bil izpad pred četrtfinalom zaslužen.

Govorilo se je o stopnjevanju forme, a vsak, ki malce bolje pozna rokomet, je vedel, da je Slovenija v prvenstvo štartala s preslabo formo. Kaj je botrovalo temu, bomo izvedeli od Ljubomirja Vranješa in ostalih akterjev, ki so sodelovali v egiptovski odpravi, zato je za takšne zaključke še malce prehitro. Forma se je sicer res stopnjevala, a se je slovenska prestavna ročica ustavila pri 3, namesto da bi prišli do 5, kar je na tekmi za biti ali ne biti nujno potrebno (špekulirajmo, da se 6. prestava hrani za polfinale, turbo pa za finale).

Ljubomir Vranješ bo imel še ogromno dela v prihodnje, predvsem z analizo situacije, v katero se je spravil z letošnjo katastrofo. S takšno reprezentanco, ki je bila pred prvenstvom proglašena za eno izmed najboljših v naši zgodovini – sodeč po imenih – je treba narediti več!

FOTO: EHF

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja