Danci po drami v zadnjih minutah do finalne vstopnice, kjer bodo branili naslov svetovnih prvakov

Na večerni polfinalni tekmi smo spremljali obračun med aktualnim svetovnimi prvaki Danci in aktualnimi evropskimi prvaki Španci. Obe ekipi sta do polfinala prišli brez izgubljene tekme. Danci na prvenstvu niso oddali niti točke, Španci so v prvem krogu remizirali z Brazilci. V četrtfinalu so rokometaši Španije premagali Norvežane, medtem ko so se rokometaši Danske šele po izvajanju sedemmetrovk proti gostiteljem veselili napredovanja v polfinale.


Danci so že od začetka zaigrali z njihovo klasično igro. To pa je s sedmimi igralci v polju oziroma brez vratarja. Rokometaši Danske so si hitro priigrali dva zadetka prednosti, ki so jih držali skozi prvih deset minut srečanja, ko sta ekipi igrali igro gol za gol. V 16. minuti pa je po vodstvu Danske, ki so s hitro igro povedli z 11:7 zazvonil alarm v španski izbrani vrsti. Selektor Španije Jordi Ribiera je moral namreč ukrepati z minuto odmora. A tudi po tej minuti odmora Špancem ni čisto steklo. Premalo čvrsta igra v obrambi, v napadu pa so žoge podajali nasprotniku. To so s pridom izkoristili Danci, ki so Z dinamično igro in nekaj lepimi viški na krilna položaja, tako prišli že na pet golov prednosti (13:10). Po dvominutni kazni na strani Danske, je izbrana vrsta selektorja Nikolaja Jacobsena imela nekaj slabših minut, kar so s pridom izkoristili Španci, ki so se približali le še na dva zadetka (16:14). Danci so s hitro igro in tudi hitrim izvajanjem sredini po prejetem zadetku tudi izkoristili prazen španski gol. A vseeno so na odmor odšli (le) z dvema zadetkom prednosti (18:16).

Začetek drugega polčasa pa precej podoben prvemu. Danci so hitro svojo prednost povečali še za dva zadetka, nato pa smo v uvodnih minutah spremljali igro gol za gol. V nadaljevanju pa se je igra brez vratarja Dancem skoraj obrestovala. Španci so imeli kar nekaj napadov, da bi se približali le še na zadetek, a so jih ustavili bodisi lastne napake, bodisi Danski vratar Niklas Landin. Vratarji na današnji tekmo morda niso najbolj blesteli, vendar so zbrali kakšno obrambo to, ko je bilo takrat najbolj potrebno. V 46. minuti pa so se rokometaši Španije vendarle uspeli približati le še na gol zaostanka (26:25) in tako se je polfinale lahko rečemo, da začelo znova. Nato pa znova kar nekaj minut igre gol za gol. Slabih sedem minut do konca srečanja pa so Španci dobesedno podarili dva zadetka Dancem. Po neizdelanih napadih in izgubljenih žogah so rokometaši Danske ponovno povedli s štirimi zadetki (33:29). A izkušeni Španci se niso predali in so minuto in pol kasneje ponovno prišli le še na dva zadetka zaostanka (33:31). V samem zaključku sta nekaj pomembnih obramb zbrala oba vratarja. Tako sta svoji ekipi držali nad vodo. Ekipi sta v zadnji dve minuti vstopili le z zadetkom razlike in tako je bil vsak napad izjemno pomemben. Špancem pa je v zadnjih sekundah srečanja hrbet obrnila tudi sreča- Po strelu Rubena Marchana, ko se je po njegovem strelu žoge od prečke odbila malo pred golovo črto. Danci so do konca rutinirano žogo držali v svojih rokah in z golom v zadnji sekundi slavili z rezultatom 35:33.

Dance tako v finalu kjer bodo branili naslov svetovnih prvakov čaka obračun s Švedi, ki so na prvem polfinalnem obračunu z 32:26 premagali Francoze.

DANSKA : ŠPANIJA 33:35(1 8:16)
Hansen 12; Dujshebaev D. 7

FOTO: IHF

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja