Branilci naslova po rokometni drami Egipčanom strli srce

Po drami vseh dram so danski rokometaši po izvajanju sedemmetrovk le strli domačo reprezentanco Egipta in po dobrih dveh urah peklenskega boja postali prvi polfinalisti svetovnega prvenstva. 


Egipčani so brez strahu vstopili v srečanje proti branilcem naslova. Povedli so s 0:3, v 7. minuti je prvi danski gol za znižanje dosegel zvezdnik Mikkel Hansen. Danci so uspeli izenačiti, a serije zadetkov proti gibljivi egipčanski obrambi niso zrežirali. Reprezentanci sta si do zadnjih minut prvega dela izmenjavali tako zadetke kot vodstvo. Svetovni prvaki so šele tik pred polčasom uspeli nabrati dva gola naskoka in tako ugodnejše izhodišče za nadaljevanje (16:13).

V drugem polčasu so po seriji štirih uspešnih napadov znova izenačili in si po golu Yahie Khalida znova priborili vodstvo (17:18). Nič ni bilo od pričakovanega danskega naleta, ki bi za favorite garantiral mirno končnico.

V 50. minuti je Danska prišla do dveh golov prednosti, nato pa je za prvake sledil petminutni mrk, v katerem so Egipčani sicer iz neizdelanih napadov uspeli izenačiti. (25:25). Danci so še naprej kljub polni postavi nadaljevali z igro brez vratarja in napadali 7 na 6. To se jim je obrestovalo, saj so v zadnjih dramatičnih minutah rednega dela nenehno vzdrževali zadetek prednosti. Toda Egipt je vselej našel pot do gola, v enem izmed zadnjih danskih napadov pa je domači  vratar El-Tayar danski strel le ubranil, Egipčani pa so nato celo povedli na 27:28. Na srečo Dancev je po hitrem izvajanju centra znova izenačil Magnus Landin (28:28).

Zaključna žoga je po vnovični dobri domači obrambi pripadala Egiptu, a so zaradi nepravilnega izvajanja menjave igralcev sodniki to namenili Dancem. V zadnjih sekundah je Hansen po dogovorjeni akciji nato slabo podal na krilo in sledila sta petminutna podaljška.

V prvem se je z ubranjeno sedemmetrovko in strelom iz krila izkazal razpoloženi danski vratar Niklas Landin in svojo ekipo v drugi podaljšek popeljal s prednostjo 31:29. Svetovni prvaki v njem niso popustili in kljub konstantnim napadom Egipta vzdrževali naskok dveh zadetkov, toda sledila je drama.

Mikkel Hansen je v zadnjem napadu, po tem ko sta sodnika označila dolg napad, žogo vrgel v avt, kar sta delilca pravice kljub izteku podaljška naknadno kaznovala z rdečim kartonom in sedemmetrovko. Danska je izgubila svojega prvega zvezdnika (10 golov), Mohamed Sanad pa je na veliko navdušenje svojih soigralcev unovčil sedemmetrovko za dodatnih pet minut.

V drugem podaljšku so Egipčani po dveh zapravljenih danskih napadih prišli do vodstva 34:35. Danci so zapravili čisto vse možnosti za izenačenje, vključno s sedemmetrovko. V zadnjem danskem napadu za obstanek so Egipčani dobro držali obrambo, nato pa so podobno neumnost v zadnjih sekundah naredili še domači rokometaši. Po sodnikovem žvižgu je Ibrahim El-Masry podrl Mathiasa Gidsla, si prislužil rdeči karton in Dancem podaril sedemmetrovko. Breme je nase prevzel Magnus Landin, ki je zadel za 35:35 in izsilil sedemmetrovke.

S prva je bil v vratih uspešen izjemni Landin, a mu je z enako mero v predzadnji seriji strelov vrnil še El-Tayar . V petem odločilnem izvajanju je nato Landin ubranil odločilni strel Al-Zainu, Lasse Svan pa je s premetenim izmetom končno zabil žebelj v egipčansko krsto.

 

Foto: IHF

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja